Planlægning et resumé
Kultur- og fritidsaktiviteter involverer først og fremmest mennesker, men fysikken bag aktiviteterne er meget ofte en forudsætning for at aktiviteten overhovedet kan foregå. Kommuneplanen indeholder en lang række fysiske faciliteter, som understøtter det kultur- og fritidsliv, der findes i Esbjerg Kommune.
Overordnet set kan de fritidsanlæg, som omtales i kommuneplanen deles i tre typer:
- Kultur- og idrætsanlæg
- Decentrale fritidsanlæg
- Fritidsanlæg i det åbne land
Fritidsanlæg dækker her hele spektret af fysiske faciliteter, der muliggør mange forskellige typer af kultur- og fritidsfaciliteter lige fra store og små idrætsanlæg, musik, teater, bibliotek, foreningsaktiviteter og museum til fritidssejlads, skydning, motorsport og golf. Nogle af disse faciliteter skal ligge i bymidterne eller meget tæt ved bymidterne, mens andre skal ligge, hvor der er god plads og langt til naboer. Byhierarkiet har betydning for, hvor fritidsanlæg placeres. Udbuddet et størst og mest varieret i hovedbyen Esbjerg. I kommunebyerne Ribe og Bramming er variationen i udbud og faciliteter mindre, mens lokalbyerne og landsbyerne kun har ganske få og typisk decentrale fritidsanlæg.
Esbjerg Kommunes kystplacering giver også mulighed for fritidsrelaterede aktiviteter som badning, havsvømning, brætsejlads og fritidssejlads. Disse aktiviteter forudsætter også fysiske faciliteter som eksempelvis badevand og bådpladser – ligesom det kan være nødvendigt med afgrænsninger af de enkelte aktiviteter af sikkerhedshensyn.
Alle fritidsaktiviteter i det åbne land og i vandet er et udtryk for en benyttelse, som skal afvejes i forhold til, at mange områder i det åbne land og i Vadehavet er stærkt beskyttede naturområder.