Planlægning et resumé

Bevaringsarbejdet i Esbjerg Kommune har et meget højt niveau med gode kontakter til museer, andre kommuner, staten og andre relevante aktører. Der arbejdes primært med bevaring i forhold til bygningskultur, kulturmiljøer og historiske landskaber. Bygningskultur handler om bevaringsværdige og fredede bygninger, mens kulturmiljøer og historiske landskaber betragtes som kulturhistoriske helheder, der afspejler væsentlige træk af den samfundsmæssige udvikling.

Kommuneplanen samler hensyn, som allerede er bestemt i anden sammenhæng. Det gælder eksempelvis exner-fredningerne og bevaringsdeklarationen i Ribe bykerne, mens de lovbestemte retningslinier for fredede bygninger, kirkebyggelinier, fredede fortidsminder og sten- og jorddiger indgår som elementer på kommuneplanens kort. Esbjerg Kommune har ansvaret for de bevaringsværdige bygninger, værdifulde byrum, Dokhavnen, kirkeomgivelser, havdiger, sluser samt relationen til Nationalpark Vadehavets arbejde med bevaring.

For at fastholde og styrke bevaringsarbejdets niveau igangsættes en sektorplanlægning, hvor de registrerede kulturmiljøer og historiske landskaber vurderes og videreudvikles med fokus på indhold og afgrænsning af hver enkelt helhed. Der sker herudover en løbende opdatering af bygningskultur og kulturmiljøer ved lokalplanlægning og øvrig sagsbehandling.