Planlægning et resumé
Naturen i Esbjerg Kommune beskyttes af overordnet planlægning i form af naturbeskyttelsesloven, EU-lovgivning og internationale aftaler. Den overordnede planlægning er styrende for kommuneplanens retningslinier på området.
Naturbeskyttelseslovens bestemmelser omhandler § 3-områder, fredninger og beskyttelseslinier. I Esbjerg Kommune er der tale om fredninger i form af fredede arealer, Vadehavsfredning og klitfredning og beskyttelseslinier for strand, søer, åer, fortidsminder, kirker og skove. EU-lovgivningen for internationale naturbeskyttelsesområder – de såkaldte Natura 2000 områder. En stor del af strækningerne langs Vadehavet er Natura 2000 områder, hvor der findes en række naturtyper, vilde plante- og dyrearter og især mange fugle som ønskes beskyttet.
Kommuneplanen indeholder herudover bestemmelser for udpegede lavbundsarealer, her især i forhold til byggeri, for økologiske forbindelser som spredningskorridorer for dyr og planter, og for etablering af fugletiltrækkende naturarealer, da fuglene kan være til fare for flyvningen i Esbjerg Lufthavn.
Esbjerg Kommune har i sit Grønne Råd en mulighed for dialog om de principielle spørgsmål, der knytter sig til de mange bestemmelser på naturbeskyttelsesområdet, hvor kommunen er myndighed.